Ειδικοί: «Οι στοιχηματικές εταιρίες πρέπει να χρηματοδοτήσουν την έρευνα και τη θεραπεία για τον εθισμό»
Μία υποχρεωτική στρατολόγηση πρέπει να εφαρμοστεί στη βιομηχανία του τζόγου, προκειμένου να γίνει κατανοητή «πλήρης υποτιμημένη ζημιά» που επιφέρει αυτός στην κοινωνία, σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς. Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις και η εισαγωγή μίας σειράς από νόμους στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ελαφρυνθεί ο αυξανόμενος οικονομικός αντίκτυπος από το τζόγο και το στοίχημα στην κοινωνία, καθώς αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα.
Το μέγεθος και το κόστος του τζόγου υποτιμάται σε σημαντικότατο βαθμό στη Βρετανία, η οποία ξόδεψε λιγότερο από 1,5 εκατ. λίρες για ενέργειες πρόληψης την περασμένη χρονιά για ένα πληθυσμό 65 εκατ. κατοίκων, υποστηρίζει η αναφορά. Την ίδια στιγμή, η Νέα Ζηλανδία είχε ετήσιο μπάτζετ μεγαλύτερο των 9,3 εκατ. λιρών για την πρόληψη για ένα πληθυσμό 4,7 εκατ. κατοίκων.
Ακαδημαϊκοί από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και την Αυστραλία απευθύνουν έκκληση για επαναφορά της Gambling Act του 2005, για μία υποχρεωτική εντολή στη βιομηχανία του τζόγου για χρηματοδότηση και για τη μεταφορά της ευθύνης για τον τζόγο από το Τμήμα Ψηφιακής Τεχνολογίας, Πολιτισμού, Μίντια και Αθλητισμού στο Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.
Σύμφωνα με την έρευνα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33 εκατ. ενεργοί διαδικτυακοί λογαριασμοί στη Βρετανία, με την επικράτηση του διαδικτυακού στοιχηματισμού να αυξάνεται από λιγότερο από 1% το 1999 στο 9% το 2016. Η έρευνα υπογραμμίζει, επίσης, ότι το 14% των παιδιών ηλικίας 11-16 ετών έχουν βρεθεί να έχουν στοιχηματίσει για περισσότερο από μία εβδομάδα, με 55.000 από αυτά να αναφέρουν προβλήματα από τη συμπεριφορά τους στο τζόγο.
Η έρευνα υποστηρίζει ότι ο τζόγος συνδέεται με ευρείες ζημιές που υπερβαίνουν τα άτομα και επηρεάζουν οικογένειες, κοινότητες και κοινωνίες, περιλαμβανομένων οικονομικών προβλημάτων, διάλυσης σχέσεων, εκμετάλλευσης ή αμέλειας συντρόφων και παιδιών. Παράλληλα, παρατηρούνται εμπειρίες στα παιδιά, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις τους και στην εκπαιδευτική τους πρόοδο.
Η Δρ. Heather Wardle, βοηθός καθηγητή στο London School of Hygiene and Tropical Medicine και κύριος συγγραφέας της έρευνας, τόνισε με νόημα: «Οι ζημιές από τον τζόγο είναι πλήρως υποτιμημένες. Ο τζόγος τοποθετεί πολύ μεγάλα εμπόδια στις πηγές, στις σχέσεις και στην υγεία».
Η καθηγήτρια Gerda Reith, καθηγήτρια κοινωνικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και εκ των συγγραφέων της έρευνας, σημείωσε: «Ως κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ευρύ περιβάλλον στο οποίο παράγεται η ζημιά από το τζόγο, το ρόλο της βιομηχανίας, όπως και το κλίμα πολιτικής εντός του οποίου λειτουργούν. Ο τζόγος δεν επηρεάζει απλά ένα άτομο. Ο αντίκτυπος μεταφέρεται στην οικογένεια, τις κοινότητες και την κοινωνία. Μάλιστα, αυτή η πραγματικότητα δεν αφορά μόνο της υπηρεσίες υγείας, αλλά αποτελεί και ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης».
Και πρόσθεσε: «Οι ζημιές από τον τζόγο επηρεάζουν σε μεγάλη αναλογία φτωχότερες ή πιο ευάλωτες ομάδες ανθρώπων με τρόπους που μπορεί να οξύνουν τις υπάρχουσες ανισότητες. Χρειαζόμαστε επειγόντως μία σημαντική αλλαγή προσέγγισης, η οποία έχει καθυστερήσει πολύ».
Ένας εκπρόσωπος της Κυβέρνησης υπογράμμισε από την πλευρά του: «Ενώ εκατομμύρια ανθρώπων απολαμβάνουν υπεύθυνα τον τζόγο, η προστασία των ανθρώπων από τα ρίσκα που περικλείουν οι ζημιές που αυτός προκαλεί είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Οι πάροχοι πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρούς νόμους για την προστασία των παιδιών και των ευάλωτων ανθρώπων και η Επιτροπή Τυχερών Παιγνίων έχει τις εξουσίες ώστε να διασφαλίσει ότι θα συμμορφωθούν. Παράλληλα, αυξάνουμε την υποστήριξη ειδικών για τον εθισμό στον τζόγο μέσα από το μακροπρόθεσμο σχέδιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS)».